.

.

zaterdag 10 oktober 2015

Oogst-Rode Biet, 2015

's Zomers is de oogst wel-goed tot goed en soms is'ie ronduit beroerd, als de wortels in de potten staan te sudderen, bij een buitentemperatuur van 40 graden... in de schaduw...


Maar ons nieuwe groentebed naast het huis heeft geen last van de hitte. Hendrik heeft ruiters gemaakt waar schaduwdoek overheen kan worden getrokken. Met voldoende water, elke dag, redt dit bed het uitstekend. En dan overtreft de oogst soms elk voorstellingsvermogen...


Een rode biet, zo groot als een flinke meloen.



Meestal zijn grote, uit de kluiten gewassen, bieten een beetje wit van binnen, dachten we altijd. Althans dat waren we gewend, toen we nog in Nederland woonden. Ook is de smaak dan wat vlak, niet zo zoet als de rode. Maar ook daarin overtrof deze biet alles. Prachtig rood en heerlijk zoet.


Een pan vol vers gesneden rode biet.
Voldoende voor zeker 6 personen.

Mijn recept voor rode biet met appel?

Ik schil de biet altijd als hij nog rouw is. Dus ik kook nooit bieten in een pan met water, om ze daarna af te kunnen pellen. Ik vind dat er dan veel te veel aan smakelijke stoffen verloren gaan.

Dus:

Was de biet, schil en snijd hem in (hapklare) blokjes.

Leg die in een ruime pan met daarin een bodem olijfolie.
Doe er laurierbladen bij en een koffiebeker appelsap.
Deksel op de pan.

Zet dit alles op het vuur, tot het heet wordt (lawaai gaat maken) roer de olie door de bieten en laat dit ongeveer een kwartier sudderen, op een laag vuur.
Afhankelijk van de capaciteit van het vuur (hard of zacht) moet er intussen misschien nog een beker appelsap bij.

Pel intussen één of twee uien en snijd ze in stukjes, doe deze bij de bieten en roer alles nog eens om.

Schil een stuk gember en snijd deze goed fijn.
(Naar smaak en overdrijf in het begin niet.)
Doe dit bij de sudderende bieten en roer alles weer om.

Dit alles vraagt ongeveer 10 minuten of een kwartier werk.
Laat de bieten nu rustig gaar sudderen.

Nu kan je één of twee appels schillen en in kleine stukjes snijden.
Leg deze boven op de sudderende bieten.
Als de bieten gaar zijn kan je alles omroeren.
In principe is het gerecht is nu klaar.

Voeg wat kruidnagelpoeder toe, als je dat lekker vindt.
Hele kruidnagels gaan in het begin (vergezeld van de laurierbladen) in de pan.

Ik maak groentes vaak af met gemalen koriander en komijn.
Het zout laat ik vaak achterwege. Zeker bij bieten. Op je bord kan je tamari toevoegen.
Uiteraard kan je zo variëren als je wilt. Maar als je begint met citroen, wees er dan op verdacht dat je de smaak van de biet vervaagt en het een kant op stuurt, die naar honing vraagt.

Veel succes!

*

Het geeft een enorme voldoening dat onze 'compost aanpak' zo'n goed bietenresultaat heeft opgeleverd. Uiteraard waren alle groentes en ook de bieten goed en lekker, alleen deze... die was echt een plek op ons blog waard.

*

Stella.



Geen opmerkingen: